Project

Residential

Location

Brisbane

Completion

2008

Stonehawke

Stonehawke’s interior was designed for family living with the goal to create functional spaces to suit young children that would also adapt to take them through to their teenage years.  An abundance of natural light flows into the living area and an indoor-outdoor pool provides protection from the elements. 

Cleverly designed to fit with the slope of site, from the street the home appears to be 3 storeys however 90 percent of the home is on the upper level, the natural ground level of the home.  The lower level provides an entry point to the home for the homeowners from their car spaces that lead directly to the first level entry point where visitors are greeted, and a voided space leads either off to the parents’ retreat or to the centre of the main body of the home. 

Having such organic and raw materials in the natural surrounds of sandstone rockwork and various species of native tall trees it was important to reflect this in the form and materiality of the houses’ appearance. With this language the cladding and structure has been represented accordingly with rough sawn stained plywood, galvanised steel and combinations of horizontal and vertical sections mimicking the tree forms. 

From this point it was critical to both soften and refine the palette to the interior detailing whilst being mindful of the importance of the cohesion and notion of interior to exterior. Once formally inside the occupants are transferred both visually and physically between this notion as the house opens up with counter balanced glazing systems and sliding external glass walls. 

With an abundance of native timbers surrounding the house it was an easy decision to utilise this warmth internally in the form of Australian spotted gum. The timber was used for flooring, joinery and windows/doors.

See other projects

Lower Bowen

Lower Bowen

Residential
X Co-Work

X Co-Work

Workplace
Annie

Annie

Residential
Duke

Duke

Residential