Project

Residential

Location

Brisbane

Completion

2016

Bowral Main

Bowral was designed to reduce the scale of the building in the landscape by stepping down the site and separating the form into two wings. The home also anchors itself into the existing topography and is sited to retain existing vegetation and work with the existing topography. 

The construction of the house uses materials that are consistent with the palette of colours and textures available in the local area. Stone cladding, weathered timber and muted hues of metal cladding has created a home that fits perfectly within the landscape.

The strong lines and angles of this design are a contemporary addition to the Bowral streetscape while the local heritage around the site is referenced through the dry pressed clay bricks.  The street facade is highly articulated and addresses a significant London Plane tree in front of the site.  Internally, the concept is for a raw and industrial appearance, which works in contrast with the warmth and detail of the textured exterior.

Base Architecture_ Gillis (10 of 20)

See other projects

Coutts

Coutts

Residential
Meraki

Meraki

Residential
Prince

Prince

Residential
Molonga

Molonga

Residential