Robe was designed in collaboration with interior designer, Anne Louise Meeking. On a wider than average block in Grange, this home has been designed to create a private oasis for the family. With a conservative footprint and budget, the building wraps itself around a double height outdoor room, a focal point of the design which centralises the entertaining hub and connects the indoor living spaces with the outdoors at every point in the house. To the street the house consists of aluminium wrapped boxes, weatherboard and timber clad, with distinct timber screening over the entry reminiscent of the neighbouring character houses. The spotted gum timber cladding is a feature both internally and externally and a prominent part of the front elevation and streetside verandah. A pop of green contrasts with the dark monument cladding and weatherboards, and can be seen from all areas of the house. The split level entry is reinforced by a central floating timber stair, a detail that allows the entry to immediately connect with the outdoor room, pool and rear green space. The “L” shaped plan maximizes light and ventilation through the lower living spaces and upper sleeping areas, while keeping the house compact and affordable. This home feels spacious, open and full of light and will allow the young family to grow and develop in their surroundings.