Warran

Designed with adaptability and a relaxed beach lifestyle in mind Warran Road derives its distinct form from its unique intended use. The upper level and lower levels are designed to function as two separate dwellings in order to facilitate holiday rental of the lower level, while still allowing the owner to occupy the upper level of the house. To make use of the entire house when accommodating guests, the conversion is simple, with just one large sliding door allowing the extended family to occupy both levels.

This, from a micro planning perspective was one main area that was essential in any final form and was a given from the outset.

What makes this project both different and unique is the site and its surrounds. The site, having been vacant for many years was surrounded by neighbors who had had their land built up to accommodate the flooding nature of the area which left the potential for this land to be inundated or prone to rising water, all of which excited the client. With careful studies of the potential water levels the house was set at a height that could not flood, yet designed to sit, potentially surrounded by water.

Consideration of planning and siting albeit important, it was the 3rd element that of construction methodology and materiality that grounded the concept of being low maintenance and affordable from the structural concept of minimal contact to the mix of materials reminiscent of beach houses.

Sited in a relaxed beachside community, nestled amongst the heavily wooded foliage and floating in an ever changing landscape this dwelling is adaptable in so many ways.